mandag den 12. januar 2009

Hvordan kan det være så svært

Som Charlotte skriver har vi svært ved fokuseringen i specialet. Den forbandede indledning har vi skrevet om mindst 20 gange, og den er der bare ikke.

Og jeg undrer mig, for jeg synes vi har en rimelig klar ide om, hvad vi vil med specialet: De nye kommunale sundhedscentre rummer store potentialer for at nytænke folkesundhedsarbejdet. Her er mulighed for at komme ud over det etablerede sundhedsvæsens kant og arbejde ægte tværfagligt med sundhed. Her er mulighed for at planlægge indsatser således, at man tager både individets og samfundet ansvar alvorligt. Med andre ord skal man forsøge at på virke den enkeltes adfærd med læring, men samtidig arbejde med de vilkår og den struktur den enkelte er underlagt.

Men sådan arbejder sundhedscentrene ikke, faktisk ser det ud til at de i høj grad tænker rent forebyggende og er solidt funderede i den medicinske diskurs. Men sundhed er jo langt mere end fravær af sygdom!

Og hvad er det så for nogle vilkår der gør at sundhedscentrene ikke arbejder sundhedsfremmende? Fra politik og økonomiske rammer til kultur og diskurser.

Og endelig hvordan ville det ideelle sundhedscenter se ud?

Se det er vores speciale, men ideen er ikke klar og fokuseret nok til at vi kan skrive en indledning. Det er da utroligt.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Måske er det mere simpelt end vi gør det til. Når jeg læser dit indlæg slår det mig at det i bund og grund handler om at sundhedscentrene er en ny arena og at kommunernes øgede indflydelse på sundhedsområdet åbner op for en nytænkning eller et paradigmeskift i folkesundhedsarbejdet. Det er vel denne åbning/nye arena der er det helt centrale? og det interessante er så at det alligevel ikke er så let for kommunerne at tænke nyt og udover den etablerede medicinske diskurs selvom de gerne må. Nå det blev en lang kommentar. Vi taler om det i morgen.

Berit sagde ...

Jeg tror du har ret. Vi skal forsøge at tænke helt basic, hvad er det det handler om -i virkeligheden.