mandag den 8. september 2008

Sundhedsfremme

Vores arbejde bygger på nogle meget grundlæggende antagelser om hvad sundhed og sundhedsfremme er. Vi bygger det meste på Aron Antonovsky samt Johnsen og Jensen’s bog Sundhedsfremme i teori og praksis, se en anmeldelse af bogen her.

Sundhed skal forstås som noget der har at gøre med hele mennesker og ikke kun deres evt. sygdomme, overvægt eller skavanker. Sundhed handler om det liv man lever og hvordan man takler de udfordringer der møder en. Kort sagt, hvor godt man har det.

Sundhedsfremme handler om at tage udgangspunkt i hvad der holder folk sunde. Altså hvordan mennesker takler udfordringer positivt, hvordan man lever et godt og lykkeligt liv. Sundhedsfremme handler ikke om de ting der gør folk syge eller ulykkelige.

Forebyggelse og sundhedsfremme er to begreber der bør holdes adskilt –hvilket de sjældent bliver.

For nu at bruge en metafor (som er lånt fra Antonovsky), så kan syge mennesker betragtes som værende faldet i en stor flod, som lægevidenskaben skal redde dem op fra og lappe dem sammen igen. Forebyggelse handler om, at man at forhindrer at mennesker overhovedet falder i floden. Sundhedsfremmeperspektivet er lidt anderledes, her mener man at alle mennesker er i floden hele tiden, hvor de møder farlige hajer, forurening osv. Man hverken kan eller skal forhindre mennesker i at møde livets udfordringer og forhindringer. Derimod skal man hjælpe folk til at takle disse, til at navigere igennem floden på bedste vis.

Med andre ord så er det forebyggende arbejde, hvor man forsøger at forhindre at mennesker bliver syge vigtigt. Men det er mindst lige så vigtigt at fremme sundheden, at hjælpe det enkelte menneske til at opfylde dets potentialer til et sundt og lykkeligt liv. Det hænger naturligvis sammen, og sundhedsfremme har helt sikkert forebyggende effekter, men det er to forskellige måder at arbejde på.

Ingen kommentarer: