tirsdag den 9. september 2008

Vores forrige projekt

I sidste semester arbejdede Charlotte og jeg også sammen. Det var et projekt skrevet i 1 fag, nemlig Sundhedsfremme (hvor vi nu skriver speciale i 3 fag). Her havde vi valgt alkohol som tema – set i et sundhedsfremmende perspektiv. Inspirationen kom fra en undersøgelse vi stødte på om universitetsstuderende. Den fremhævede at de studerende levede nogle generelt sunde liv i forhold til motion, mad, rygning og gode venner –men på et område var der grund til sundhedsmæssig bekymring: alkoholen.

Vores vinkel var så, groft sagt, at argumentere for at alkohol (i sammenhæng med fester) faktisk rummer sundhedsfremmende elementer, og derfor ikke udelukkende skal betragtes som sundhedsforringende.

Igennem en række interviews med universitetsstuderende om deres forhold til alkohol, ud fra en helt åben og ikke-negativ indgangsvinkel, fik vi bekræftet alkohol og fester som noget positivt og sundhedsfremmende. Vi identificerede to overordnede sundhedsfremmende elementer: Festen som en pause fra hverdagen, hvor man er fri for forventninger og stress, pausen hvor man glemmer alt andet end der hvor man er. Og det hypersociale element, som er en beskrivelse af festen som havende helt andre sociale spilleregler end i hverdagen, og samtidig en undskyldning eller et påskud for at være sammen med andre mennesker tæt og intimt (skal ikke forstås sekuelt).

I dette projekt brugte vi altså det sundhedsfremmende perspektiv til at vende en problemstilling helt på hovedet med nogle, for nogen, provokerende udsagn. Vi er overbeviste om, at man er nødt til at forstå menneskers bevæggrunde for at gøre hvad de gør, hvis man ønsker at påvirke deres adfærd. Skræmmekampagner om hvor farligt alkohol er virker ikke! De virker blandt andet ikke, fordi de ikke anerkender de positive sundhedsfremmende elementer der er forbundet med alkohol og fester.

Ingen kommentarer: